URLResolver merupakan satu script kodi yang sangat penting untuk membolehkan sesuatu addon untuk play video host URL’s di dalam XBMC/Kodi dan memudahkan penggunaan addon yang memerlukan multi video hosts source scrap seperti covenant, exodus, etc.

Fungsi script URLResolver ini adalah sangat penting kerana berfungsi untuk decode video file host untuk membolehkan movie atau tv streams berjalan lancar. Script ini digunakan untuk menyelesaikan captcha dan retrieve file streaming dari host seperti Gvideo, clicknupload, stream mango, uptostream dan banyak lagi.

URLResolver selalunya di installed secara automatik dengan mana-mana addon, walaubagaimanapun anda boleh menyemak version yang ada di device anda dan update ke latest version untuk mengelakkan sebarang masalah pencarian dan membolehkan video di play secara

Ramai yang tidak mengetahui bahawa, URLResolver yang terbaru telah di update untuk membolehkan kebanyakkan Kodi addons (contohnya seperti Covenant) untuk scrape streaming links. Sekiranya terdapat error ‘Addon doesn’t work’ adalah disebabkan oleh URLResolver tidak dapat untuk meng decode file tersebut. Itulah pentingnya untuk memastikan anda untuk update URLResolver ke versi terbaru.

URLResolver versi terbaru adalah versi 5.0.15. Untuk menyemak versi yang anda gunakan, boleh lihat cara dibawah
 
Kodi 16 / FTMC
SYSTEM > Add-ons > SYSTEM > Dependencies > URLResolver > Configure.

Kodi 17 / Mygica (Advanced mode) :
Settings ( Icon – Upper Left) > System settings > Add-ons > Manage Dependencies > URLResolver 

Bagaimana cara untuk mendapatkan latest URLResolver 

Anda boleh mendapatkan urlresolver ini di fusion tvaddons dengan menambah source dengan menggunakan link ini ⇨ https://fusion.tvaddons.co dan namakan fusion. Selain daripada itu anda juga boleh  mendownload urlresolver di bawah secara terus.

button

 

Langkah 1: Download Script URLResolver diatas.
Langkah 2: Buka aplikasi “Kodi“.
Langkah 3: Pergi ke “Menu Utama” dan pilih “Add-ons”.
Langkah 4: Kemudian klik “Add-ons Browser Icon”.
Langkah 5: Pilih “Install From Zip” dan pergi ke lokasi dimana file di Download.
Langkah 6: Klik dan install URLResolver Script”. 
Langkah 7: Tunggu sehingga notifikasi “Add-ons Updated”.
Langkah 8: Sila tunggu sehingga keluar notifikasi dan boleh ke section “Video Add-ons” untuk menggunakan mana-mana addon. 
** script akan di install dan kadang kala akan stuck pada 4% installation.. hanya perlu tunggu sehingga selesai kerana ia mengambil masa untuk optimize system anda.

Untuk menambah source @ addon by zip menggunakan Jarvis, FTMC, SPMC ➔ rujuk post ini. 

Sekiranya anda tidak dapat memasukkan addon ini atau jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, tinggalkan komen dibawah. Like dan Share post ini sekiranya anda rasa ia sangat berguna! 

11 Replies to “Install URLResolver di Kodi”

  1. Admin, smlm baru buat fresh install Cemc kat box tm.Nak tanya kenapa add on x leh install dari usb? Katanya failed to install from zip file….nubis no, tq

    1. Admin nak tanya kenapa byk kali keluar error tang filem dan tv show. Saya guna box putih, dh try update url resolver pun xjadi apa.

  2. Url resolver yang tersedia 5.0.15 adalah terkini. Video addon yang lain tak ada masalah cuma streaming dari android republika

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.