Install URLResolver di Kodi

 URLResolver merupakan satu script kodi yang sangat penting untuk membolehkan sesuatu addon untuk play video host URL’s di dalam XBMC/Kodi dan memudahkan penggunaan addon yang memerlukan multi video hosts source scrap seperti covenant, exodus, etc.

Fungsi script URLResolver ini adalah sangat penting kerana berfungsi untuk decode video file host untuk membolehkan movie atau tv streams berjalan lancar. Script ini digunakan untuk menyelesaikan captcha dan retrieve file streaming dari host seperti Gvideo, clicknupload, stream mango, uptostream dan banyak lagi.

URLResolver selalunya di installed secara automatik dengan mana-mana addon, walaubagaimanapun anda boleh menyemak version yang ada di device anda dan update ke latest version untuk mengelakkan sebarang masalah pencarian dan membolehkan video di play secara

Ramai yang tidak mengetahui bahawa, URLResolver yang terbaru telah di update untuk membolehkan kebanyakkan Kodi addons (contohnya seperti Covenant) untuk scraper streaming links. Sekiranya terdapat error ‘Addon doesn’t work’ adalah disebabkan oleh URLResolver tidak dapat untuk meng decode file tersebut. Itulah pentingnya untuk memastikan anda untuk update URLResolver ke versi terbaru.

URLResolver versi terbaru adalah versi 4.0.15. Untuk menyemak versi yang anda gunakan, boleh lihat cara dibawah
 
Kodi 16 / FTMC
SYSTEM > Add-ons > SYSTEM > Dependencies > URLResolver > Configure.

Kodi 17 / Mygica (Advanced mode) :
Settings ( Icon – Upper Left) > System settings > Add-ons > Manage Dependencies > URLResolver 

Bagaimana cara untuk mendapatkan latest URLResolver 

Untuk melihat versi terbaru URLResolver hanya lihat di sini ⇨ Script Module URLResolver. Selain daripada itu anda juga boleh menggunakan ares wizard untuk menambah addon ini ataupun mendownload versi URLResolver terbaru (4.0.08) dibawah secara terus

button

 

Langkah 1: Download Script URLResolver diatas.
Langkah 2: Buka aplikasi “Kodi“.
Langkah 3: Pergi ke “Menu Utama” dan pilih “Add-ons”.
Langkah 4: Kemudian klik “Add-ons Browser Icon”.
Langkah 5: Pilih “Install From Zip” dan pergi ke lokasi dimana file di Download.
Langkah 6: Klik dan install URLResolver Script”. 
Langkah 7: Tunggu sehingga notifikasi “Add-ons Updated”.
Langkah 8: Sila tunggu sehingga keluar notifikasi dan boleh ke section “Video Add-ons” untuk menggunakan mana-mana addon. 

Untuk menambah source @ addon by zip menggunakan Jarvis, FTMC, SPMC ➔ rujuk post ini. 

Sekiranya anda tidak dapat memasukkan addon ini atau jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, tinggalkan komen dibawah. Like dan Share post ini sekiranya anda rasa ia sangat berguna! 

Latest Comments

  1. Tanpa Nama October 24, 2017
  2. Tanpa Nama October 26, 2017
  3. Kodi IPTV Malaysia October 26, 2017
  4. nazri October 26, 2017
  5. William Kane October 27, 2017
  6. Cman April 3, 2018

Leave a Reply

%d bloggers like this: