Poseidon | Kodi Addon

Poseidon addon merupakan addon yang dihasilkan oleh Soulless dan merupakan fork kepada addon exodus. Addon ini sudah pun ditutup untuk penggunaan umum disebabkan oleh pergaduhan dengan developer rebirth : cypher repo yang dituduh menciplak hasil karya beliau. Walaubagaimanapun addon ini masih lagi berfungsi dengan baik.

Poseidon mempunyai fungsi dan menu yang hampir sama dengan Exodus tetapi dengan sedikit pengubahsuaian thumbnail, icon dan juga beberapa penambahbaikan code yang membolehkan addon ini untuk scrap lebih banyak link yang berkualiti.

Interface yang digunakan didalam addon ini amat mudah untuk digunakan dan proses untuk mencari dan memilih movie atau tv series. Addon ini juga membolehkan anda untuk memasukkan Trakt integration. Dengan menggunakan Trakt anda boleh untuk mengetahui rancangan tv yang sudah ditonton ataupun mengetahui tentang movie / episode baru yang keudara untuk rancangan pilihan anda.

Proses pencarian Movie dan TV Show juga adalah lebih lancar berbanding penggunaan Exodus mahupun Convenent. Boleh dikatakan banyak penambahbaikan telah dilakukan untuk mengatasi beberapa bug di dalam exodus terutamanya trakt integration.

Movie link yang di scrap juga jauh lebih banyak berbanding menggunakan addon lain dan proses pencarian adalah lebih cepat dan pantas. Link yang di scrap juga adalah berkualiti dan kurang buffering.

Boleh dikatakan amat sesuai untuk digunakan sekiranya anda meminati Movie dan TV Show. Sekiranya anda menggunakan Exodus, boleh menggantikan addon tersebut dengan Poseidon yang telah diberi nafas baru dan dikemaskini berbanding addon tersebut. 

 Bagaimana cara untuk mendapatkan addon Poseidon

Anda boleh mendapatkan addon ini dengan menambah source dengan menggunakan link ini ⇨ http://kdil.co/repo/. Selain daripada itu anda juga boleh  mendownload repository colossus dibawah secara terus

button
 
Langkah 1: Download Repository Kodil diatas.

Langkah 2: Buka aplikasi “Kodi“.

Langkah 3: Pergi ke “Menu Utama” dan pilih “Add-ons”.

Langkah 4: Kemudian klik “Add-ons Browser Icon”.

Langkah 5: Pilih “Install From Zip” dan pergi ke lokasi dimana file di Download Lokasi Source.

Langkah 6: Klik dan install kodil.zip”.

Langkah 7: Tunggu sehingga notifikasi “Add-ons Updated”.

Langkah 8: Pilih “Install From Repository” dan pergi ke “kodil repository“.

Langkah 9: Klik “Video add-ons” dan install “Poseidon”.
Langkah 10: Sila tunggu sehingga keluar notifikasi dan boleh ke section “Video Add-ons“.

Untuk menambah source @ addon by zip menggunakan Jarvis, FTMC, SPMC ➔ rujuk post ini.

Sekiranya anda tidak dapat memasukkan addon ini atau jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, tinggalkan komen dibawah. Like dan Share post ini sekiranya anda rasa ia sangat berguna! 

Latest Comments

  1. insp nakal December 5, 2017
  2. Afizul Aezwan December 13, 2017
  3. Tanpa Nama December 16, 2017
  4. Tanpa Nama December 18, 2017
  5. Muhammad isa June 14, 2018

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: